WELKOM MEDIA

Mijn roots liggen in Rotterdam. In 1952 werd ik als vijfde kind geboren in een kraamkliniek. De eerste 14 zorgeloze jaren van mijn leven vlogen voorbij in de wijk West. Het was de tijd van de spionnetjes (kleine spiegeltjes aan de gevels waarmee je de buurt in de gaten kon houden), uit het raam hangende buurtbewoners en touwtjes uit brievenbussen van deuren. Ieder huis had dezelfde sleutel, een loper. De enige criminaliteit die er was bestond uit kerstbomenjachten en een enkel knokpartijtje. De kachels branden nog op kolen die in zakken bij de waterstoker werden gehaald, uiteraard op de pof. De mensen die wat minder krap bij kas waren lieten in het najaar de kolenboer komen. Dat waren van die zwarte kerels met kappen over hun hoofd.

 

Slechts een paar mensen in de straat hadden een auto en ook de eerste zwart-wit televisies verschenen mondjesmaat in de huiskamers. Met zijn allen op woensdagmiddag bij de buren naar de Verrekijker en Tante Hannie kijken en op de radio meezingen met Loesje in dat bloesje dat ze aanhad, het was een zomer etc… Na jaren badhuisbezoek, werden de eerste douches gebouwd op veranda’s (wat een ellende in de winter) of andere merkwaardige plekken. Ook de eerste buitenlandse gastarbeiders (Spanjaarden) en knoflook deden in die tijd hun intrede.

 

Er volgde een verhuizing naar de wijk Bergpolder waar mijn eerste hormonen zich begonnen te roeren. Na de nodige testen te hebben doorstaan in de  dansscholen, dat waren in die tijd dé gelegenheden om meisjes te ontmoeten, vond ik de liefde van mijn leven in, romantischer kan het bijna niet, het Dijkzigt Ziekenhuis. Er volgden drie gelukkige jaren in een ‘huisje onder de huurwaarde’ in het Oude Noorden. Mijn werk in de automatisering was er de oorzaak van dat we de stad in 1976 moesten verlaten. Via Gouda en Brummen belandden we in 1981 in Culemborg, waar in 1995 mijn schrijversbloed begon te kriebelen. Eerst als medewerker van de Culemborgse Courant en later als schrijver van boeken. Inmiddels voel ik me volkomen thuis in het mooie stadje aan de Lek dat helaas nogal eens negatief in de belangstelling staat.

 

Ons leven wordt thans beheerst door de Smartphones, WikiLeaks, hybride auto’s, 3D-televisies, social media en ebooks. De Lek en de Nieuwe Maas zijn nog altijd met elkaar verbonden zoals ik dat ben als Culemborger met Rotterdam.

Rob Laanen

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Trudy | Antwoord 23.11.2012 20:53

Hallo Rob,
Wij, Marga Spijkers, Hans Lamet en Bennie en Trudy van Oort, v/d Poelstraat, zouden graag met jou in contact komen. Hoe kom ik aan jou mail adres?

Rob Laanen 24.11.2012 10:45

Hallo Trudy,
Wat leuk, een bericht uit de van der Poelstraat 3a .
Mijn e-mail adres is: rob.laanen@ziggo.nl
Hartelijke groet,

Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

07.12 | 09:54

Dankjewel Erik, altijd erg leuk om te horen!

...
07.12 | 02:06

Ik heb Anavatos in 1x uitgelezen, prachtig verhaal. Normaal ben ik geen lezer, maar dit was pakkend 👍🏻 Hulde aan de schrijver.
Mvg Erik

...
15.12 | 10:49

Veel leesplezier Mariëlle. Ben benieuwd!

...
15.12 | 08:58

Ik ga nu lezen... Daarna laat ik weer wat van me horen. Alvast bedankt Rob.

Mvg, Mariëlle

...
Je vindt deze pagina leuk