Wat bezielt Rob laanen

Mensen stellen nogal eens de volgende vragen:

 

. Waarom ben je gaan schrijven?
. Waar haal jij je ideeën vandaan?

 

Waarom schrijver? 

Het begon met een reisverhaal over onze reis naar Maleisië en Borneo in 1992. Met het schrijven van algemene- en sportartikelen voor de Culemborgse Courant in 1993-1995 werd mijn fascinatie voor het schrijven definitief aangewakkerd. Vooral in de periodes 1995-1998, 2002-2003 en 2008 t/m heden, ben ik zeer actief geweest in het schrijven van manuscripten. In de periode 2004 t/m 2007 had ik even geen zin meer in schrijven na een vervelende ervaring met uitgever de Fontein in Baarn. In 2008 heb ik het schrijven toch weer opgepakt. Schrijven is boetseren; je blijft net zolang zoeken naar nieuwe vormen totdat het model je aanstaat.

 

Ideeën/inspiratie ?

Een belangrijke inspiratiebron voor mijn boeken zijn mijn dromen. Daarnaast zijn het angsten voor rampen, stigmatisering en rassenhaat. Maar ook avontuur, romantiek, onderbuik gevoelens en verzet tegen het establishment spelen een belangrijke rol. Wie kun je vertrouwen? Wie spreekt de waarheid? Wie verrijkt zichzelf ten koste van…? Als leek, ben je geneigd achter de opstandelingen te gaan staan in Libië, dus ben je tegen Kadhafi. Waarom eigenlijk? En is die opstand ineens niet belangrijk meer als er een verschrikkelijke ramp in Japan plaatsvindt? Wie bepaalt wat er belangrijk is? Gaat het om de mensen of om het belang (olie/financieel)? Vragen waarop ik geen sluitend antwoord weet. Ze zorgen wel voor inspiratie voor mijn boeken. De rest is een kwestie van mijn fantasie gebruiken, putten uit (reis)ervaring en eventueel naslaan van gegevens. En natuurlijk veel uren doorbrengen in mijn ligbad, misschien is dat wel mijn grootste geheim.

 

Nostradamos Bas

Nostradamos Jonas

 

2 verhalen geschreven 1995-1998. Uitgegeven in eigen beheer in 1998.

 

In 1995 had ik een droom. Nou ja, droom? Het was meer een nachtmerrie. Ik dwaalde door een grote, drukke stad. Hoewel ik wist dat het mijn geboortestad Rotterdam was, kwamen alle beelden mij onbekend voor. Zelfs van de bestemmingen op de trams en bus­sen, had ik nog nooit gehoord. Totaal in de war bereikte ik de kade van een brede rivier en zag ik aan de overkant de groene koepels van Hotel New York. De angst verdween en er kwam een merkwaardige rust over me. Helaas werd ik op dat moment wakker! In het verleden had ik wel vaker zo'n droom en dacht ik: dát moet ik opschrijven. Dat deed ik dus nooit behalve deze ene keer. Uiteindelijk was die droom dé aanleiding die mij heeft geïnspireerd tot het schrij­ven van een spannend verhaal waarin vooral fictie, avontuur en romantiek de belangrijke ingrediënten zijn. De misdaad sluimert vooral op de achtergrond.

 

Maaszicht

 

Geschreven in 2002-2003. In 2008 weer opgepakt en uitgegeven in het najaar van 2008 via internet-uitgever Kirjaboek.

 

Aanleiding van dit verhaal is een droom waarin ik werd gebeld door mijn overleden moeder. Ze sprak me die nacht toe, maar wat ze precies zei weet ik niet meer. Het kwam er op neer dat het goed met haar ging. Alle aanhangers van het paranormale verkneukelen zich ongetwijfeld want dit moet haast wel een boodschap van gene zijde zijn. Zelf was en ben ik daar helemaal niet mee bezig. In tegendeel. Ik zag er wel onmiddellijk een script in voor een spannend verhaal. Natuurlijk wordt de hoofdpersoon daarin ook gebeld door zijn overleden moeder. Het idee van een groot familiegeheim dat lang geleden speelde, werd daarna snel gevonden. Een mooie bijkomstigheid was dat ik daarbij gebruik kon maken van gebeurtenissen uit mijn eigen leven. De grootste uitdaging was om de macabere voorvallen uit het heden met de misdaden uit het verleden tot elkaar te brengen. De introductie van een geslepen gepensioneerde zakenman en een gladde advocaat zorgde daarvoor.

 

Het Erasmus Concept

1e opzet geschreven 1997-1998. Grotendeels herschreven en verder uitgewerkt in 2008-2010. Uitgave voorjaar 2011 via internet-uitgever Kirjaboek.

Omdat de 1e opzet van dit verhaal bedacht en geschreven is in 1997-1998, kan ik me de aanleiding daarvoor niet goed herinneren. In die periode reden we na een partijtje kaarten bij vrienden nogal eens diep in de nacht naar huis en dat was soms best spannend. Het leverde ongetwijfeld het idee op om twee mensen midden in de nacht te laten verdwijnen, zoals in het Erasmus concept gebeurt. Om het verhaal wat smeuïger te maken, begint het in de psychiatrische inrichting Maaszicht die, al dan niet toevallig, ook al een rol speelde in mijn tweede boek. De stad Rotterdam wordt in die periode geteisterd door geweldsdelicten en vermissingszaken. Het is een basisidee van waaruit je verder gaat werken en meestal schieten er dan de meest vreemde kleppen in je hersenen open. Je bedenkt een complot en zoekt een paar interessante personages die het verhaal dragen. Het lijkt simpel, maar dat is het zeker niet.

Anavatos

Tijdens een vakantie naar het eiland Chios in Griekenland werd ik geïnspireerd door de verhalen over een mysterieus dorpje, hoog in de bergen. De geheime weg er naartoe was alleen bekend bij de plaatselijke bevolking. Iemand heeft  de weg verraden aan de Turken  en die hebben  er twee eeuwen geleden voor gezorgd dat er niet veel meer van het dorp over is dan een verzameling ruïnes. De radertjes in mijn hoofd sloegen op hol en er ontspon zich een verhaal dat de geheimen uit het verleden naar het heden verplaatste. Een oude vrouw zou de geheime weg voor een brood  hebben verraden, maar was  dat  wel zo? Een  mysterieuze brief  en een moord op een begraafplaats in Nederland plaatsen de  geschiedenis in een heel ander licht.  Wie is Sofie van Loenhout en wat heeft de vier jaar eerder bij een verkeersongeval omgekomen Eva Lachambre met deze geschiedenis te maken? Mijn vierde manuscript Anavatos(2013) was geboren.

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Rob Laanen | Antwoord 03.04.2017 12:03

Helaas Yvonne, de inspiratie laat me in de steek. Wel leuk dat je mijn boeken hebt herlezen. Ben ik zeker trots op.

Yvonne | Antwoord 30.03.2017 15:23

Wanneer komt er weer eens een boek van je uit? Ik ben daar hard aan toe, heb je andere boeken nu al 2x herlezen

Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

07.12 | 09:54

Dankjewel Erik, altijd erg leuk om te horen!

...
07.12 | 02:06

Ik heb Anavatos in 1x uitgelezen, prachtig verhaal. Normaal ben ik geen lezer, maar dit was pakkend 👍🏻 Hulde aan de schrijver.
Mvg Erik

...
15.12 | 10:49

Veel leesplezier Mariëlle. Ben benieuwd!

...
15.12 | 08:58

Ik ga nu lezen... Daarna laat ik weer wat van me horen. Alvast bedankt Rob.

Mvg, Mariëlle

...
Je vindt deze pagina leuk